Kembalinya Sheila On 7...............................................................


thumbnail
Kembalinya Sheila On 7............................................................... kembalinya-sheila-on-7

Sheila On 7 mengeluarkan lagu terbarunya, Film Favorit. Lagu yang diciptakan Erros itu masih kental dengan nuansa band asal Yogyakarta tersebut.  Meski lama tak mengeluarkan karya, Duta cs tetap tampil apa adanya. Eross juga menceritakan sisi lain lagu tersebut. 

"Film Favorit ini kita break cukup lama enggak bikin lagu. Jadi lagu ini fresh setelah istirahat cukup lama," ucap Erros saat ditemui di kawasan Kemang, Jakarta Selatan. 

Tak lama untuk merekam lagu ini, cukup dua hari. Yang lama justru mengumpulkan niat dari anggota. Awalnya, Sheila On 7 berencana mengeluarkan lagu tersebut di 2016. Berbagai halangan buat mereka baru merilisnya di awal 2018. 

 

Tak hanya lagu baru, tetapi ada beberapa hal yang spesial sekaligus menjadi pengalaman pertama dari band pelantun Seberapa Pantas ini, setelah lama menghilang dari dunia rekaman. 

Untuk pertama kalinya, band yang beranggotakan Adam, Duta, Eross Chandra, dan Brian ini menelurkan single melalui indie label, 507 Record. Band pencetak banyak hits ini juga baru kali ini menggunakan Music Director di singlenya. Seperti apa kisahnya, berikut wawancara VIVA bersama Sheila on 7, soal perjalanan baru dan kebangkitan Sheila On 7 di dunia musik.

Bisa diceritakan soal lagu Film Favorit?

Eross: Film Favorit itu karya pertama Sheila On 7 setelah menjadi indie. Jadikan, kita, Sheila On 7 itu ada dari tahun 96 dan tahun 98 kita kontrak sama major label dan berakhir sekitar 2014-2015. 2018 awal ini, kita rilis karya pertama yang di luar majorlabel. Lagunya sendiri bercerita tentang kalau kamu yakin sama sesuatu itu mengejarnya harus sungguh-sungguh. Segala cara harus dicoba, itu maksud lagunya.

Lantas, bagaimana agar lagu ini misinya bisa mudah dicerna pendengar? 

Eross: Biar misinya lebih mudah diterima orang itu, kita sangkutkan dengan film. Karena film termasuk yang sangat dekat dengan remaja. Jadi remaja bisa have fun nonton film, baper nonton film, bisa berubah visi karena film. Jadi ketika judul lagunya itu Film Favorit mereka akan merasa lebih dekat dibanding judul-judul yang lain, yang ada dilirik lagu itu. Saya akan memperjuangkan kamu seperti di film favorit.

Asyiknya di mana bermusik dengan label baru?

Duta: Asyiknya sendiri itu sama aja sih, kita lepas dari label bukan enggak asyik. Seru sih, rasanya kayak awal mulai buat band. 2010 kita jalani, dengan segala macam kesalahan ini seru banget. 

Lantas, bagaimana mengurus operasionalnya, dan bagaimana pembagian tugasnya? 

Duta: Sejak 2010 untuk operasional saya urusi, Dirut dan Manajer Adam di manajemennya. Di 507 belum menentukan siapa kerjanya apa. Jadi untuk produk FilmFavorit ya manajemen yang menjalankan dibantu Brian dan Eross. Pembagian tugas bagaimana belum ada pembagian tugas konkrit label ini.

Lantas, bagaimana dengan promo lagunya?

Adam: Ya, itu karena kemarin kita baru di 507 records, secara struktur belum terbentuk, artinya kemarin ya, hal-hal seperti itu pernah melakukan hal itu saat di major label. Kita teleponin teman-teman radio, apalagi sekarang dengan niat Sheila on 7 di 507 records, ada single baru, ya kulonuwun. Kebetulan waktu itu yang telepon Duta. 

Proses kreatif, ada adu argumen di antara personel?

Duta: Yang ini kayaknya enggak banyak diskusi yang panjang. Karena ada musicdirector-nya. Kita ini semangatnya apa sih yang mau diomongin sama music director-nya. Kira-kira gimana sih, memang dari kitanya yang gimana nih, gue begini aman enggak, lebih yang begitu kita ngobrol sama music director-nya

Kalau gue mau kasih harmoni, suara atau apa suara dua. Lebih kayak gitu. Baru nanti kalau sudah preview semua dengar. Jangan gitu deh, kayak di Film Favorit ada yang na..na..na..., itu obrolannya MD sama Eross. "Oh itu dipakai aja," part itu tadinya saya enggak mau pakai, enggak ada itu, cuma take aja saya ada itu, iseng-iseng. Kata Eross dipakai aja, dipanjangin. Ya saya ikuti.

Mengapa memutuskan pakai Music Director di lagu ini, apa karena tak percaya diri?

Eross: Penyegaran pasti, kita pengen coba sesuatu yang baru. Album pertama sih, ada yang bantu secara teknis, namanya Steven Santoso, gitarisnya Musikimia. Habis itu kita benar-benar sendiri, karena sudah dapat pakem awal dari Mas Steven. Ke belakangnya kita ngembangin sendiri. Tapi 2017 akhirnya putuskan pakai MD, karena selama bertahun-tahun selalu sendiri, karena kalau enggak ada orang luar yang lihat, itu kita kadang-kadang bias, bagus apa enggak. Apakah ini, jatuhnya kayak lagu-lagu lain. Jadi bahan rujukan buat kita.

Label sendiri, berencana gandeng musisi muda?

Eross: Untungnya belum, tapi punya mimpi okelah. Yang jelas kali ini mau settledengan Sheila on 7 dulu, kalau sudah dapat orangnya siapa dan bagaimana yang bisa urusin, empat ini bisa fokus di musik kenapa enggak. Kali ini, realistisnya kita jalan dulu. 

Adakah kalian bertengkar selama ini? 

Eross: Diskusi pendapat, berantem pasti ada. Selama itu bisa dicari jalan tengahnya, berarti selesai di situ. Yang jelas semua punya pendapat masing-masing, apa yang terbaik buat band. Dan apa yang akan diaplikasikan ke band, itu yang harus dicari bersama. Semua punya ide, nah siapa yang oke, itu yang kita lakukan.

Apa yang biasa diributkan?

Eross: Tempat makan sih, paling sering sepele-sepee lah. 
Adam: Salah satu, salah dua, habis itu mau ngapain, terus list lagu.
Duta: List lagu kadang-kadang, paling sering ngurutin list kan Eross, terus saya, 'lagu ini enggak usah deh. Nanti di atas panggung beda lagi listnya, karena Sheila on 7 terkadang bercandanya kayak semi band kondangan gitu, maksudnya, kayak Adam gitu. Ngobrolnya hanya sama Eross, yang lain enggak dibilangin, jadi mereka harus siap. Karena lupa aja, saya cuma ngobrol sama Eross. Jadi yang lain, lah di list kan harusnya lagu yang ini, tiba-tiba lagunya apa. Mereka sudah siap aja. Padahal lagunya juga bukan lagu yang sering dimainin, ya mungkin latihan cuma satu dua kali bawain lagu itu.

Total
80 Good

User Rating

8/10
Your Rating: 8 Total User Rating: 9.0 (10 votes)

Komentar Dari Artikel ini

  • avatar

    Hey there :) Your wordpress site is very sleek - hope you don't mind me asking what theme you're using? (and don't mind if I steal it? :P) I just launched my site --also built in wordpress like yours-- but the theme slows (!) the site down quite a bit. In case you have a minute, you can find it by searching for "royal cbd" on Google (would appreciate any feedback) - it's still in the works. Keep up the good work-- and hope you all take care of yourself during the coronavirus scare!

  • avatar

    I precisely desired to thank you so much yet again. I am not sure the things that I would've worked on without the type of techniques shared by you on such a area of interest. It has been a real frustrating concern for me, nevertheless taking a look at a well-written approach you dealt with that took me to leap with joy. Now i'm happy for your work and in addition have high hopes you are aware of a powerful job you are doing training the rest thru your webpage. Most likely you've never come across any of us.

  • avatar

    A lot of thanks for all your valuable labor on this web site. My daughter really likes setting aside time for internet research and it's simple to grasp why. Many of us notice all concerning the compelling way you convey effective tricks on this website and in addition cause participation from other individuals on that issue so my simple princess is undoubtedly discovering a great deal. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your conducting a splendid job.

  • avatar

    I actually wanted to write down a brief word in order to appreciate you for all the magnificent hints you are posting at this website. My considerable internet investigation has now been compensated with incredibly good strategies to talk about with my family members. I would repeat that we site visitors are quite lucky to exist in a useful community with so many lovely professionals with very beneficial principles. I feel somewhat blessed to have come across your entire webpage and look forward to so many more pleasurable times reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

  • avatar

    My husband and i ended up being very comfortable when Edward could finish up his survey with the precious recommendations he got from your own web pages. It is now and again perplexing to just happen to be giving for free helpful hints that many some people have been selling. We really take into account we need the writer to appreciate for this. Most of the illustrations you have made, the easy site navigation, the friendships your site help to foster - it's many impressive, and it's making our son in addition to the family do think that concept is awesome, and that's pretty essential. Thanks for the whole lot!

  • avatar

    I needed to draft you a little bit of word in order to thank you so much again with your superb opinions you've shown in this article. It's certainly tremendously open-handed with people like you giving easily all that most of us could have distributed for an e-book to make some profit on their own, specifically considering the fact that you might have tried it if you ever desired. These inspiring ideas as well served like a easy way to recognize that other people have the same desire really like mine to realize good deal more with respect to this matter. I am certain there are thousands of more enjoyable instances up front for folks who read your blog.

  • avatar

    I intended to compose you one very little word just to thank you so much once again on your marvelous thoughts you have shown on this page. It was simply wonderfully open-handed with people like you to deliver publicly what a number of us could have offered for sale as an electronic book in order to make some dough for their own end, most notably seeing that you might well have done it in case you considered necessary. These tricks in addition acted to become a great way to understand that other individuals have the identical dreams the same as my personal own to grasp a great deal more in terms of this problem. I'm certain there are lots of more fun periods in the future for folks who browse through your site.

  • avatar

    Thank you for all of your effort on this web page. My mum take interest in getting into investigation and it's really obvious why. We all hear all relating to the powerful means you provide both interesting and useful tips by means of your blog and therefore cause response from others on the situation then my princess is truly understanding a lot. Take pleasure in the rest of the year. Your performing a useful job.

  • avatar

    I actually wanted to jot down a quick word to be able to say thanks to you for the marvelous concepts you are placing at this website. My time consuming internet lookup has at the end of the day been paid with professional suggestions to go over with my friends and classmates. I would admit that we visitors are very much lucky to live in a magnificent network with very many awesome people with very beneficial strategies. I feel very fortunate to have seen your site and look forward to tons of more amazing minutes reading here. Thanks once again for everything.

  • avatar

    I not to mention my buddies ended up examining the good items located on your website and so at once came up with an awful suspicion I had not thanked the website owner for them. Most of the ladies were warmed to read them and already have in reality been enjoying these things. I appreciate you for actually being quite accommodating and for considering this sort of impressive subjects millions of individuals are really needing to understand about. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

  • avatar

    I am glad for commenting to make you understand what a wonderful encounter our daughter experienced browsing your blog. She figured out some details, not to mention how it is like to have an excellent teaching spirit to have certain people with no trouble gain knowledge of specific advanced issues. You really did more than my expected results. Thanks for producing the powerful, safe, informative as well as cool thoughts on the topic to Gloria.

  • avatar

    I simply wanted to say thanks all over again. I am not sure what I would have sorted out without those methods shared by you on my concern. It had become a real terrifying situation in my circumstances, but discovering a skilled approach you dealt with it forced me to leap for joy. I'm thankful for your information and then sincerely hope you recognize what an amazing job that you are undertaking instructing people today via a web site. Most probably you have never come across any of us.

  • avatar

    I truly wanted to develop a note to appreciate you for all of the fabulous suggestions you are placing at this site. My time consuming internet look up has at the end of the day been rewarded with pleasant concept to talk about with my neighbours. I would state that that we readers are very fortunate to live in a fine website with very many brilliant professionals with helpful advice. I feel really lucky to have seen the website and look forward to plenty of more cool moments reading here. Thanks once more for everything.

Leave a Comment